okt 26 2014

Mesterünk Koreából jelenti!

Október 16-án a Magyar Taekwondo Szövetség három edzője Árgyelán Zsolt, Pogár Máriusz és Kiss Adrienne vágott neki élete egyik legnagyobb kalandjának, hogy Koreában, a taekwondo őshazájában eltöltsön kettő hetet és részt vegyen a Nemzetközi Taekwondo Akadémia edzői továbbképzésén. A programnak Szöul, suwoni városrészében lévő Kyung Hee Egyetem ad otthont. A világ 20 országából, közel 40 edző vesz részt az elméleti és gyakorlati képzésben. Olyan edzőkkel edzhetnek együtt a magyar trénerek, mint a Máltai Taekwondo Szövetség elnöke Brian Saliba, a mongol és kínai csapat egy-egy válogatott edzője és Teo Kwang Loh malajziai mester, aki a világ számos országának válogatottját edzette már.

A program október 20-án, hétfőn kezdődött el, így edzőink az első hét végére értek. Az eddigi tapasztalatok teljesen pozitívak, bár az itteni étkezési szokások és ízek kicsit próbára teszik edzőinket.

Minden nap, a reggeli után, elméleti órával indul a képzés, taekwondo filozófia, pszichológia, koreai nyelv, stb. Ebéd után van idő egy kicsit pihenni, sétálgatni, ügyeket intézni, majd egy újabb óra következik. Itt vagy ismét elméleti, vagy gyakorlati órákon mutatják be a taekwondo különböző részeit. Az elmúlt héten taekwondo aerobicon és extrém taekwondo órán próbálhatták ki magukat a trénerek, mindkettőt nagyon jó hangulatban. Vacsora után pedig következik az edzés. Az edzők választhattak, hogy küzdő edzésen, Nam-Won Kang mesterrel, vagy formagyakorlat edzéseken, Min-Woo Jeon mesterrel, kívánnak részt venni és fejleszteni tudásukat. Pogár Máriusz, az egri csapat vezetőedzője (Agria Taekwondo és MMA SE) a küzdő-, míg Mesterünk és Kiss Adrienne az UTE egyik edzője a formagyakorlat edzésen fejleszti eddigi tudását. Az egyetem edzői mind – mind korábbi válogatott sportolók, illetve jelenlegi válogatott edzők, így elmondhatjuk, hogy a magyar edzők a legjobbaktól tanulhatnak 34 társukkal egyetemben.

A hétköznap az oktatásról, míg a hétvégék a koreai kultúra megismeréséről, kirándulásokról és a pihenésről szól. Szombaton a csapat ellátogatott Kukkiwonba, a taekwondo központjába, a Namsangol Hanok kertbe, ahol egy taekwondo bemutatót is megnézhettünk, Insadongba a Királyi Palotába és a nap végén egy kis ajándék vásárlás is belefért a programba. A vasárnap pedig pihenéssel és a környék feltérképezésével telt.

Edzőink előtt még egy hét van, mely ugyanilyen zsúfolt lesz, de mindhárman jól érzik magukat és próbálnak minél több tapasztalatot magukba szívni, hogy hazatérve azt a magyar taekwondo javára fordítsák.