A klubról

146Üdvözlünk az Arany Tigris Sportegyesület internetes oldalán!

Egyesületünk 1996 óta működik, az akkori szakosztály 1998-ban önálló sportegyesületté alakult, amely ma már „közhasznú” egyesületi formában tevékenykedik.

Az alapszabályunkban rögzített célunk szerint az egészséges életmódot, a kultúrált szabadidő eltöltését, a küzdősportok népszerűsítését, a fiatal tehetségek felkarolását vállaljuk, irányítjuk, szervezzük a versenyszerű sportolást, felkészülést és a versenyeztetést.

Mindezeket az olimpiai WTF taekwondo gyakorlásával tesszük, amely túllépett a hagyományos koreai eredetű harcművészeten, napjainkban már modern olimpiai küzdelmi versenysportként tartják számon.

A Taekwondo egy főleg rúgásokra épülő, jellegzetes koreai eredetű harcművészet, a „lábbal és kézzel való küzdés művészete”, amelyet speciális lábtechnikák, ugró-, forgó-, ugróforgó  rúgások és a gyors, mesterien kivitelezett lábmunka jellemez. A taekwondot Koreában nemzeti sportnak nyilvánítottak, de napjainkra már a világ egyik legkedveltebb harcművészete lett, tömegsporttá, így univerzálissá vált. A taekwondo művelése általános fittséget és jó kondíciót eredményez, javul a sportolók mozgáskoordinációja, gyorsasága, lazásága, ereje, de nő a veszélyfelismerő, helyzetelemző és megoldó képességük is. Mindezek mellett a harcművészet gyakorlása erősít olyan emberi tulajdonságokat, mint a kitartás, önfegyelem, becsületesség és áldozatosság. Sportolóink a rendszeres edzések során pozitív irányban fejlődnek, így az élet egyéb területein, de más sportágakban is jobban szerepelnek. Sportolóink a filmeken látottakkal ellentétben nem a verekedést tanulják meg, hanem a küzdelmen keresztül fejlesztik általános, szellemi és fizikai felkészülésüket, illetve egyéb értékes emberi tulajdonságaikat.

A taekwondo megőrizte az ősi, harcművészeti alapjait is, így tagjaink megismerkedhetnek a tradicionális harcművészet bázistechnikáival, az ütések, rúgások, formagyakorlatok mellett elsajátíthatják a töréstechnikákat és az önvédelmi gyakorlatokat is. A klub versenyzői legtöbbet a hazai porondokon versenyeznek, de a legtehetségesebb sportolóink nemzetközi színtereken is megmérettethetik önmagukat.  Klubunkban így nemcsak a hobbi szinten mozogni és kikapcsolódni vágyók járhatnak, hanem a már különböző szintű versenyeken, bajnokságokon eredményesen szereplő versenyzők mellett gyakorolhatnak azok, akiket a versenykarrier vonz a küzdősportokban.

A taekwondo mellett ma már egy másik koreai eredetű önvédelmi művészettel igyekszünk közelebbről is megismerkedni, amely a Hapkido. Ez a „harmonikus energia útja”, egyik rokonsportága a taekwondonak. A hapkido legfőképpen egy komplett, egész önvédelmi rendszer, de kiegészítheti a rendszeres és magas szintű taekwondo gyakorlását is. Mi is ezért kezdtünk bele a gyakorlásába, így fejleszthetjük az önvédelmi készségünket, hiszen az önvédelem a mai civil világban lassan elengedhetetlen.

Reméljük a fentebb írottak és a weboldalunk is megnyerte tetszésedet és kedvet kaptál a csapatunkat megismerni. Amennyiben csatlakozni kívánsz tagjainkhoz, gyere el és nézd meg egy edzésünket, vagy állj be és próbáld ki azt természetesen díjmentesen. Találkozhatsz kezdőkkel, haladókkal, láthatsz olyanokat, akik már sokat fejlődtek, versenyeket nyertek és olyanokat is, akik a sport öröme, a mozgás miatt járnak le hozzánk. Vannak fiúk, lányok, fiatalok és idősek, de mindenki örömmel jön el hozzánk edzeni. Tedd te is ezt, várunk szeretettel és várunk minden kedves érdeklődőt is hogy tagja legyen egy fejlődő, dinamikus sportegyesületnek az Arany Tigriseknek!

Árgyelán Zsolt

                                                           az egyesület elnöke / vezetőedző