máj 12 2012

Szeminárium Bécsben Prof. Dr. Lee Kyu Hyung 9. danos Nagymesterrel

Az elmúlt hétvégén 2012. május 05.-én, szombaton Bécsben jártunk egy technikai szemináriumon, amelyen a Szövetség több edzője is részt vett. A csak fekete és piros öveseknek meghirdetett rendezvény apropója az volt, hogy egy igazi Taekwondo Legenda Prof. Dr. Lee Kyu Hyung 9. danos Nagymester tartotta az edzéseket, aki egyenesen Koreából érkezett. A Nagymesterrel együtt Ausztriába jött a Keimyung Egyetem Bemutató csapata is, akik a világ egyik legjobb bemutató csapatának számítanak. A szemináriumon a magyar csapaton kívül részt vettek cseh, szlovák és természetesen osztrák sportolók is.

Prof. Dr. Lee Kyu Hyung Nagymesterről nem túlzásként mondható el, hogy egy élő Taekwondo Legenda. Ő, technikai tökéletessége mellett legendás alázatáról és udvariasságáról híres, amilyennek egy taekwondo mesternek lennie kell. Számtalanszor bemutatón prezentálták már a világ minden táján a taekwondo erejét és szépségét, láthatták az érdeklődők őt is, mint az élő példáját az igaz taekwondo mesternek. Az Ő nevéhez fűződik az 1988-as Szöuli Olimpiai Játékok Megnyitó Ünnepségén tartott 2000 fő fekete öves taekwondo bemutatója is.

A Keimyung Demo Team az egyik legjobb taekwondo bemutató csapat a világon. Lee Prof. vezetésével a bemutató csapat tagjai többször előadtak már tökéletes taekwondo showt, zenei és fény effektekkel tarkítva. A bemutatóban megjelentek a modern taekwondo különböző mozgásanyagai, bázistechnikák, önvédelem, küzdelem és a formagyakorlatok is, de természetesen a show fénypontját a tökéletesen, dinamikusan és művészi szinten végrehajtott töréstechnikák adták. A Keimyung Bemutató Csapat volt a fénypontja a 2011. Taekwondo Világbajnokságnak (Gyeongju-Korea) is, ahol a megnyitón és a verseny több napján is szerepeltek. A bemutató csapat 15 tagból áll, valamennyien 2.- 6. dan fokozattal rendelkeznek, közülük négyen a WTF-Demo Team, ketten a Kukkiwon-Demo Team tagjai, valamint ketten arany érmesek lettek a Formagyakorlat Világbajnokságon.

A szemináriumon Dr. Lee főleg a formagyakorlatok tökéletesítésére és magyarázatára törekedett, így a Taeguk 1. Jangtól kezdtük végigjárni a formagyakorlatokat és az 5. danos Sipjin poomseig jutottunk el. Nagyszerű lehetőség volt ez a gyakorlásra, hiszen a nagymester mellett két formagyakorlat világbajnok javította ki az esetleges hibákat. Félelmetes volt látni Dr. Lee előadásmódját és dinamikáját, az idős mester korát meghazudtoló gyorsasággal, erővel és pontossággal hajtott végre minden technikát, formagyakorlatot. Későbbi kérdésünkre válaszolva, hogy „mi a titka?” is csak szerényen válaszolva mondta, hogy a legfontosabb az alázatosság, ő maga sem több senkinél, a technikái sem tökéletesek, éppen ezért igyekszik a tökéletességre törekedve gyakorolni.

Ezek után méltón hihetem, hogy egy 9. danos Nagymester hozzáállása mellett van még mit tanulnunk, hát még gyakorolnunk. Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk a szemináriumon, illetve köszönet az Ausztriai és a Magyar Taekwondo Szövetségeknek a szervezésért.